Rustig dagje voor astronauten Atlantis

Nog één ruimtewandeling en dan zit het werk er voor de astronauten van de spaceshuttle Alantis op. Twee eerdere ruimtewandelingen bij het internationale ruimtestation werden succesvol uitgevoerd. Vandaag hebben de astronauten van missie STS-132 een dagje vrij.

Door de vrije dag krijgen de astronauten de gelegenheid om te ontspannen. Bellen met het thuisfront, surfen op internet of kijken naar de aarde? Het mag allemaal! De enige taak die vandaag wordt volbracht is het openen van Rassvet, een nieuwe Russische kamer. Dit compartiment is tijdens de tweede ruimtewandeling aan het ruimtestation gekoppeld. Rus Oleg Kotov zal de kamer openen, terwijl hij een zuurstofmasker draagt om zichzelf te beschermen tegen zwevend stof en ander afval.

Morgen vindt de laatste ruimtewandeling plaats. De astronauten zullen dan de twee laatste batterijen vervangen van de P6 koppeling van het internationale ruimtestation. Vergis u niet: deze batterijen zijn echte zwaargewichten. Per stuk wegen ze 170 kilo. Gelukkig is er in het internationale ruimtestation extreem weinig zwaartekracht, waardoor het verplaatsen van batterijen een stuk makkelijker is dan op aarde.

Vier andere batterijen zijn eerder deze week geplaatst. De ruimtewandeling van morgen is minder complex dan de vorige twee ruimtewandelingen.

De astronauten van Atlantis hopen eind volgende week op aarde te landen. Een historisch moment, want het is dan de laatste keer dat Atlantis terugkeert van een ruimtemissie. De shuttle gaat namelijk met pensioen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd