Russische sonde stort 15 januari neer

De gestrande sonde Phobos-Grunt stort volgend weekend neer op aarde. Waar precies blijft nog even onduidelijk.

Dat de Russische Marssonde naar beneden komt, is niets nieuws. Nadat de sonde er in november niet in slaagde om de baan rondom de aarde te verlaten en de Russen geen contact met de sonde konden krijgen, was al wel duidelijk dat Phobos-Grunt ten dode was opgeschreven. En al snel konden de Russen melden dat de sonde begin 2012 al naar beneden zou komen.

15 januari
Inmiddels is 2012 begonnen en weten de Russen steeds nauwkeuriger wanneer de sonde precies op aarde gaat neerstorten. Volgens het AFP wordt er nu van uitgegaan dat de sonde op zondag 15 januari naar beneden komt.

Bekijken

Bekijk hier hoe de sonde precies neer gaat storten.

Oceaan
Het is natuurlijk niet de eerste keer dat ruimteobjecten naar beneden komen. Vorig jaar was het nog raak met UARS en daarna ROSAT. In beide gevallen kon niet worden voorspeld waar de satellieten zouden neerstorten. En ook voor Phobos-Grunt is dat lastig vast te stellen. Maar aangezien het grootste deel van onze planeet uit water bestaat, is de kans heel groot dat de sonde ergens in een oceaan plonst en geen verdere overlast gaat veroorzaken.

Verbranden
In tegenstelling tot UARS en ROSAT is Phobos-Grunt nog gloednieuw. De sonde had nog een hele lange reis voor de boeg en bevat dan ook nog flink wat brandstof. Sommigen zien daarin een enorm gevaar nu de sonde naar beneden komt zetten. Maar de kans is groot dat de brandstof boven het aardoppervlak verbrandt.

Zelfs als het neerstorten van de sonde ‘goed’ verloopt (dat wil zeggen: geen levens kost), is het nog een enorm dieptepunt. Phobos-Grunt zou naar het maantje van Mars afreizen en daar deel uit gaan maken van allerlei interessante experimenten. Zo bevinden zich aan boord van de sonde bijvoorbeeld micro-organismen.

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lavochkin Association (via NASA.gov).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd