Russische sonde crasht mogelijk in oceaan

  De laatste berichten wijzen erop dat de Russische sonde die dit weekend neerstort in de oceaan gaat landen.

  Dat meldt Space.com op gezag van medewerkers van de Russische ruimtevaartorganisatie. Naar verwachting stort de sonde ergens tussen zaterdag 14 en maandag 16 januari neer. Als de sonde zich aan dat plan houdt en in het midden van die periode naar beneden komt zetten, landt deze in de Indische Oceaan (zie ook het kaartje hieronder).

  Afbeelding: Roskosmos.

  Onzeker
  Dat lijkt tamelijk overtuigend, maar dat is het niet. Het is bijzonder lastig om te voorspellen wanneer en dus ook waar de sonde gaat neerkomen. Dat hebben we in het verleden ook gezien met de satellieten zoals ROSAT en UARS: ook twee objecten die ongecontroleerd neerstortten. Het blijft dus nog even spannend of Phobos-Grunt zich wel aan de voorspellingen blijft houden.

  Mislukt
  Phobos-Grunt werd in november 2011 gelanceerd en zou mooie onderzoeken gaan doen nabij Phobos. De sonde werd met succes gelanceerd, maar slaagde er vervolgens niet in om de baan rondom de aarde te verlaten en richting Mars te vertrekken. Herhaalde pogingen om contact te leggen met de sonde mislukten en al redelijk snel werd duidelijk dat Phobos-Grunt gedoemd was om neer te storten. In tegenstelling tot oude satellieten heeft Phobos-Grunt nog wel flink wat brandstof aan boord. Deskundigen gaan ervan uit dat die brandstof tijdens de terugkeer van Phobos-Grunt al vergaat en op aarde dus niet voor problemen zal gaan zorgen.

  Meer weten over het korte leven en de ondergang van Phobos-Grunt? Klik hier!

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd