Russische ruimtesonde verbrand boven de Stille Oceaan

progress

Het Russische ruimtevaartuig Progress 59 is afgelopen nacht boven de Stille Oceaan verbrand. Daarmee is een einde gekomen aan de ongecontroleerde duikvlucht van de sonde die het ISS moest bevoorraden.

Progress 59 vertrok eind april vanaf de aarde met een buik vol voorraden – eten, brandstof, experimenten, enzovoort – naar het internationale ruimtestation. Op 28 april stond de koppeling van de sonde aan het ruimtestation gepland. Maar het loopt anders. De Russen verliezen de grip op het ruiimtevaartuig en het lukt ook niet om Progress weer onder controle te krijgen. Wat rest is een ongecontroleerde duikvlucht richting de aarde.

Roskosmos
En die duikvlucht is afgelopen nacht tot een einde gekomen. Progress verbrandde boven de Stille Oceaan, zo meldt de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos. Of de sonde helemaal verbrand is of dat er wellicht nog brokstukken op aarde zijn geland, is onduidelijk. Vooralsnog zijn er in ieder geval geen meldingen van schade bekend.

Voorraden
Met het verbranden van Progress 59 is ook zo’n drie ton aan voorraden verloren gegaan. Een kostbaar verlies dat echter geen directe gevolgen heeft voor de astronauten in het internationale ruimtestation: zij kunnen met de huidige voorraden goed uit de voeten.

De Russische ruimtevaartorganisatie hoopt later deze maand meer te kunnen zeggen over de oorzaak en het dramatische verloop van deze bevoorradingsmissie. Vooralsnog lijkt het erop dat er al tijdens de lancering van Progress 59 iets fout is gegaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd