Russische raket en Mexicaanse satelliet storten neer in Siberië

  proton-m

  Het gaat niet erg lekker bij de Russische ruimtevaartorganisatie. Vorige week verbrandde een Progress 59-ruimtevaartuig boven de Stille Oceaan, terwijl er nu opnieuw een missie is mislukt. Een Russische Proton-M-raket is vanochtend om 8:47 uur Moskou-tijd neergestort in Siberië.

  De lancering van de Proton-M-raket werd live uitgezonden door de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos. Enkele minuten na de lancering ontstond er een probleem aan boord van de raket. De motor van de derde trap schakelde zichzelf uit, waardoor de raket de dampkring niet kon verlaten. Vervolgens werd ook de live uitzending abrupt stopgezet.

  MexSat-1-satelliet
  Niet alleen de Proton-M-raket is neergestort in Siberië. Ook de Mexicaanse MexSat-1-satelliet sneuvelde. Deze communicatiesatelliet zou 3G-diensten gaan leveren aan Mexicaanse veiligheidsdiensten, zodat hun werknemers overal – zelfs op zee of in de lucht – kunnen bellen. De MexSat-1-satelliet maakt onderdeel uit van een deal tussen Mexico en Boeing in 2010 ter waarde van één miljard dollar. Later dit jaar wordt er opnieuw een Mexicaanse satelliet gelanceerd, alleen dan met een Atlas 5-raket.

  Dunbevolkt gebied
  Voor zover we weten zijn er geen slachtoffers gevallen. De raket is in het zuidoosten van Siberië gecrasht bij de stad Tsjita. Dit is iets ten noorden van de grens met Mongolië. Het is een dunbevolkt gebied met veel heuvels, bossen en velden. Waarschijnlijk zal het nog een flinke zoektocht zijn om de raket op te sporen.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd