De ruimtesteen die afgelopen vrijdag boven Chelyabinsk in Rusland uit elkaar viel, was nog veel groter en zwaarder dan gedacht. Dat meldt NASA na een onderzoek.
In eerste instantie werd gedacht dat de ruimtesteen voor deze door de atmosfeer kwam zetten zo’n vijftien meter groot was. Maar NASA stelt die schatting nu naar boven bij: de steen zou zeker zeventien meter groot zijn geweest.
Massa en energie
De massa van de meteoriet wordt geschat op 7000 tot 10.000 ton. De hoeveelheid energie die vrijkwam toen de meteoor richting de aarde kwam zetten, schat NASA ook groter dan eerder werd gedacht: bijna 500 kiloton.
Infrageluid
NASA baseert de nieuwe schattingen op metingen van infrageluid die wereldwijd op het moment dat de meteoor overkwam, werden verzameld. Deze metingen geven ons niet alleen een beter beeld van de ruimtesteen, maar ook van wat er nu precies gebeurd is. Zo blijkt de steen 32,5 seconde nadat deze de atmosfeer binnendrong in de lucht uit elkaar te zijn gevallen. NASA schat dat een gebeurtenis zoals deze zich gemiddeld elke 100 jaar een keertje voordoet. De laatste keer dat een meteoride van deze grootte op aarde eindigde, was in 1908. Een meteoriet stortte toen neer in Tunguska (Siberië).
De gebeurtenissen in Rusland vielen samen met het vlak langs de aarde scheren van asteroïde 2012 DA14. Toch houden deze twee gebeurtenissen geen verband met elkaar, zo stelt NASA. De baan van de meteorieten die in Rusland neerstortten was namelijk heel anders dan de baan van 2012 DA14. Onderstaande simulatie, gemaakt door Analytical Graphics, Inc, laat dat goed zien.