Russische bevoorradingscapsule in grote problemen (video)

progress-problemene

Grote problemen voor de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos. De bevoorradingscapsule Progress 59 draait ongecontroleerd om zijn as. De kans is groot dat de Russen de grip op de capsule verder verliezen en dat het een onmogelijke missie is om Progress 59 aan het internationale ruimtestation te koppelen.

Op onderstaande video is goed te zien hoe snel Progress 59 op dit moment tolt. Het lijkt een beetje op de akelige scenes uit film als Gravity en Interstellar, waar de astronauten op hoge snelheid rondtollen.

Er zijn al zeker vijf pogingen gedaan om de baan van het ruimtevaartuig te stabiliseren, maar tot op heden is Mission Control hier nog niet in geslaagd. Als de Russen de bevoorradingscapsule niet onder controle krijgen, dan zal drie ton voorraad verbranden in de atmosfeer. Denk aan eten, brandstof, experimenten en spullen voor de astronauten.

Wanneer het alsnog lukt om grip te krijgen op de situatie, dan zal de koppeling van de Progress 59 plaatsvinden op donderdag 30 april. Dit is twee dagen later dan gepland.

Wil je de situatie live volgen? Daarvoor kun je het beste terecht op het blog van NASA. Wanneer er belangrijke updates zijn, zullen we dit artikel uitbreiden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd