Russisch ruimteschip met voorraden voor het ISS in de problemen

Kort na de lancering kwam het Progress-ruimtevaartuig in de problemen en inmiddels is duidelijk dat het ruimtevaartuig als verloren moet worden beschouwd.

Het onbemande ruimteschip Progress werd vanmiddag (Nederlandse tijd) vanuit Kazachstan gelanceerd. De lancering ging in beginsel volgens het boekje. De eerste twee rakettrappen brandden exact op het moment dat dat van ze verwacht werden. Maar toen het de beurt was aan de derde rakettrap ontstond er enige verwarring. De gegevens suggereerden dat er iets niet in de haak was en kort daarna raakte de Russische ruimtevaartorganisatie het contact met Progress kwijt.

Ruimte
De Russische ruimtevaartorganisatie laat in een verklaring weten dat het ruimteschip op zo’n 190 kilometer hoogte in de problemen kwam en als verloren moet worden beschouwd. Op het moment dat het ruimteschip zich niet langer gedroeg zoals gepland, bevond het zich boven afgelegen en onbewoond gebied. De meeste brokstukken zouden in de atmosfeer zijn verbrand.

Voedsel
Aan boord van het ruimteschip bevonden zich onder meer voedsel en voorraden voor de astronauten aan boord van het ISS. Dat de astronauten naar die voorraden kunnen fluiten, is op zichzelf geen reden tot zorg. De astronauten hebben voldoende voedsel aan boord om zich de komende tijd te kunnen redden.

Het is overigens niet voor het eerst dat een Progress-ruimtevaartuig in de problemen komt. In 2011 stortte eenzelfde ruimtevaartuig vijf minuten na de lancering al neer. En vorig jaar viel een Progress-ruimtevaartuig terug naar de aarde nadat de Russen de baan van het ruimteschip niet konden stabiliseren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd