Russen willen ruimtestation in zee gooien

In 2020 zit de taak van het ruimtestation erop en de Russen weten wel wat er dan met het ISS moet gebeuren: het moet duiken.

Op dit moment ziet het er naar uit dat het internationale ruimtestation waar al dertien jaar aan gesleuteld wordt en dat 100 miljard dollar heeft gekocht in 2020 wordt gesloten. En wat dan?

Beneden
De Russen en enkele internationale partners hebben er al over nagedacht: het ISS moet naar beneden komen. Volgens het gezelschap is het te gevaarlijk om het ruimtestation in de lucht te houden. Het zou dan een enorme brok ruimteafval worden – met een massa gelijk aan die van ongeveer 320 auto’s – en een gevaar vormen. Experts willen het ruimtestation dan ook in de oceaan laten plonzen. De Amerikanen erkennen dat dat op dit moment inderdaad de beste optie is.

WIST U DAT…

…onlangs een unieke foto werd gemaakt van het ISS en de spaceshuttle?

Mir en Skylab
Het zou niet de eerste keer zijn dat een ruimtestation op deze wijze aan zijn einde komt. In 2001 gebeurde hetzelfde met het Russische stokpaardje: Mir. En ook de Amerikanen hebben er wat ervaring mee: zij lieten Skylab in de oceaan vallen. Dat ging overigens niet helemaal volgens plan: delen van het ruimtestation kwamen in het westen van Australië neer.

Dat het ISS middels een duik in de Stille Oceaan aan zijn einde gaat komen, lijkt vast te staan. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog even afwachten. Hoewel de plannen met het ISS nu maar tot 2020 strekken, is het niet ondenkbaar dat het dure ruimtestation toch nog met uitstel van executie te maken krijgt. Diverse landen kijken wat ze eventueel na 2020 nog met het ISS zouden kunnen doen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd