Russen willen hotel in de ruimte bouwen

Een Russische bedrijf wil een ruimtehotel in een baan rondom de aarde brengen. Dat meldt het Russisch persbureau Ria Novosti. Het hotel zou al in 2016 gelanceerd moeten worden en is bedoeld voor rijke ruimtetoeristen. Het hotel wordt een stuk ruimer en veel comfortabeler dan de huidige uitvalsbasis: het ISS, zo hebben de Russen beloofd.

“Onze geplande module lijkt aan de binnenkant helemaal niet op het ISS,” vertelt directielid van het ambitieuze bedrijf, Sergei Kostenko. “Een hotel moet comfortabel zijn.” Enorme ramen bieden gasten een prachtig uitzicht op de aarde.

Snel
Het hotel moet dezelfde baan als het ISS gaan volgen en kan maximaal zeven gasten tegelijkertijd verwelkomen. Een Soyuz-shuttle brengt de toeristen op de plaats van bestemming. Hoeveel een retourtje, logies en ontbijt moeten gaan kosten, laat Kostenko in het midden. Wel laat hij weten dat er al de nodige contracten zijn gesloten en dat de module al relatief snel de lucht in moet gaan.

Twijfel
Het hotel biedt ook mogelijkheden voor het ISS. Als er iets mis gaat, zou de bemanning uit kunnen wijken naar het hotel. Lang niet iedereen is echter enthousiast over de ambitie van de Russen. Er is veel geld met de bouw van het hotel gemoeid en het is de vraag of dat niet ten koste gaat van andere, mogelijk belangrijkere ruimte-activiteiten.

De Russen zijn niet de eersten die het idee van een ruimtehotel opperen. In 2009 bedachten de Spanjaarden het Galactic Suite Space Resort dat in 2012 klaar zou moeten zijn. En in 2007 sloegen de Amerikanen al aan het experimenteren met Genesis II.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd