Russen sturen actrice en regisseur de ruimte in

  De twee zijn – in gezelschap van de Russische astronaut Anton Shkaplerov – zojuist gelanceerd.

  De Sojoez-capsule vertrok enkele minuten geleden vanuit Bajkonoer: de grootste raketlanceerplaats ter wereld, gelegen in Kazachstan. Aan boord bevinden zich naast de ervaren Russische astronaut Anton Shkaplerov ook twee bijzondere passagiers: de actrice Yulia Peresild en regisseur Klim Shipenko.

  Filmopnames
  Voor de laatstgenoemden is het strikt gezien geen plezierreisje. Ze vliegen namelijk samen met Shkaplerov naar het internationale ruimtestation om daar enkele scènes voor een nieuwe film te schieten.

  12 dagen
  Peresild en Shipenko zullen vandaag nog in het ISS arriveren en 12 dagen in het ruimtestation vertoeven, zo meldt de Russische ruimtevaartorganisatie. Shkaplerov – die al drie missies naar het ISS achter de rug heeft – blijft wat langer; zijn verblijf zou 174 dagen moeten gaan duren.

  Drukke boel
  De drie voegen zich bij de zeven astronauten die reeds aan boord van het ISS te vinden zijn en momenteel onder het commando van de Europese astronaut Thomas Pesquet staan. Drie van deze zeven astronauten keren later deze maand samen met Peresild en Shipenko terug naar de aarde.

  Beeldmateriaal
  Shipenko en Peresild hopen dan ook het nodige beeldmateriaal met zich mee te brengen. Dat wordt vervolgens verwerkt in een speelfilm die handelt over een arts die halsoverkop de ruimte in moet om daar een astronaut met gezondheidsklachten te helpen. Naast Peresild zou ook Shkaplerov in de film schitteren.

  Training
  Voor Shipenko en Peresild is hun ruimte-avontuur niet halsoverkop begonnen; ze hebben een vier maanden durende training moeten volgen om naar het ISS te mogen vliegen. Hoewel dat een behoorlijk intensieve en zware training is geweest, valt deze natuurlijk nog altijd in het niet bij de jarenlange training die astronauten genieten.

  De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos hoopt dat de vlucht van de actrice en regisseur en de film die het oplevert, anderen inspireert om een baan in de ruimtevaart en technologie na te streven. Onomstreden is de beslissing om een actrice en regisseur te lanceren naar een plek ontworpen voor belangrijk onderzoek, zeker niet. Maar de ontsluiting van de ruimte is officieel begonnen en de Russische stunt krijgt ongetwijfeld navolging; zo heeft NASA eerder al laten weten ernaar uit te zien om mee te werken aan een film die zich afspeelt aan boord van het ISS en waarin Tom Cruise de hoofdrol speelt.

  Bronmateriaal

  Roscosmos
  Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA / Boeing

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd