Russen ontwikkelen geheim plan om aarde te redden

 ASTRONOMIE  Een gigantische asteroïde zal over 26 jaar op aarde inslaan. Gelukkig zijn er de Russen! Russische wetenschappers komen binnenkort bij elkaar om een plan te smeden dat de inslag moet voorkomen. Dat maakte het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie vandaag bekend. NASA twijfelt echter.

“We zullen snel een gesloten bijeenkomst met onze commissie: de wetenschappelijke, technische raad om te kijken wat we kunnen doen om te voorkomen dat asteroïde Apophis in 2036 op aarde inslaat,” vertelt Anatoly Perminov. “We hebben het hier over mensenlevens. We kunnen beter een paar honderd miljoen dollar spenderen aan het creëren van een systeem om een botsing te voorkomen dan wachten tot het gebeurt en honderden of duizenden mensen omkomen.”

De asteroïde Apophis heeft een diameter van zo’n 350 meter. Als de asteroïde zou inslaan, zou daarmee een woestijn ter grootte van Frankrijk ontstaan. Om deze catastrofe te voorkomen, moeten de handen ineengeslagen worden. Perminov acht een samenwerking van ruimte-experts uit Rusland, Europa, Amerika en China dan ook niet onwaarschijnlijk.

Op dit moment worden de eerste plannen in ieder geval in Rusland al doorgesproken. Zo zou het lanceren van een object al kunnen helpen. Als de asteroïde daar tegenaan botst, zal de route veranderen en een catastrofale botsing met de aarde wellicht voorkomen kunnen worden.

NASA gaf in oktober al berekeningen vrij waaruit bleek dat de kans dat Apophis de aarde raakt kleiner is geworden: van 1 op 45.000 naar 4 op 1 miljoen. De Russen houden echter stug vol dat de kans groot is. Zij menen dat de asteroïde in 2029 op een afstand van zo’n 30.000 kilometer passeert. Zeven jaar later zou de koers wel eens kunnen veranderen, waarbij aarde de fatale eindbestemming vormt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd