Russen lanceren eerste ruimtesonde na crash

Gisteren is een ruimtesonde met aan boord voorraden voor het ISS vanuit Rusland vertrokken. Het is de eerste vlucht sinds de crash.

Eind augustus werd de laatste sonde met voorraden voor het ISS gelanceerd. Dat ging echter goed mis. De sonde stortte neer doordat een motor te vroeg afsloeg.

Onderzoek
Een grondig onderzoek naar het ongeluk volgde. En zolang dat onderzoek liep, gingen er geen capsules de lucht in. Logisch: de Soyuz-raket die faalde, wordt niet alleen gebruikt om voorraden naar het ISS te brengen. Ook astronauten gaan met deze raket de ruimte in. Voorzichtigheid is dus geboden.

WIST U DAT?

…Rusland naar verwachting op 14 november weer een ruimtevaartuig de ruimte in stuurt? Dit keer met astronauten aan boord.

Gelanceerd
Maar gisteren kon Rusland het ongeluk dan toch min of meer achter zich laten. De oorzaak is bekend en verholpen en de eerste ruimtesonde kon weer de lucht in. Deze lancering is succesvol verlopen en de sonde arriveert naar verwachting woensdag bij het ISS. De astronauten zullen daar ongetwijfeld reikhalzend naar uitzien. Aan boord van de sonde bevinden zich namelijk niet alleen veel voorraden, maar ook twee iPads voor de astronauten.

Zowel de Russen als de Amerikanen kunnen nu weer opgelucht ademhalen. Nadat de spaceshuttle eerder dit jaar met pensioen ging, moet het ISS het voorlopig voor voorraden en bemanning hebben van Russische ruimtevaartuigen. Dat deze ruimtevaartuigen goed functioneren, is dan ook van enorm belang.

Bronmateriaal

"Russia Launches 1st Space Station Cargo Ship Since August Rocket Crash" - Space.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd