Russen kieken aarde in superhoge resolutie

  Een Russische satelliet heeft een fantastische foto van de aarde gemaakt. En het kiekje is in meerdere opzichten uniek.

  De foto is gemaakt door Elektro-L. De Russische satelliet werd in 2011 gelanceerd en maakt foto’s in infrarood en zichtbaar licht. Dat levert bijzondere kiekjes op. Zo is de vegetatie op het plaatje hierboven bijvoorbeeld roodachtig van kleur.

  Maatje groter

  Het is mogelijk om bovenstaande foto nog een flinke maat groter te downloaden. Dat kan hier. Maar wees gewaarschuwd: het bestand is met zo’n 105 megabytes bijzonder zwaar.

  Eén geheel
  Maar wat de foto echt bijzonder maakt, is dat deze uit één geheel bestaat. Eerdere foto’s waarop de aarde in haar geheel pronkte (bijvoorbeeld de Blue Marble van NASA) waren mozaïeken: samengesteld uit verschillende foto’s. Maar deze foto niet. Wat u hier ziet is echt: zo zag Elektro-L de wereld op het moment dat deze de foto maakte.

  Superresolutie
  De resolutie is eveneens heel goed. Sterker nog: Gizmodo weet te melden dat nog nooit een foto met zo’n hoge resolutie van onze aarde werd gemaakt. De resolutie is 121 megapixel. Dat betekent dat elke pixel op deze foto ongeveer één kilometer vertegenwoordigt.

  Foto: NTs OMZ.

  Meer
  Het is niet het eerste kiekje dat Elektro-L aflevert. Eerder kwam de satelliet ook al met prachtige foto’s van (een deel van) de aarde en een mooie foto waarop de aarde en de zon te zien waren. Het zal ook zeker niet het laatste kiekje zijn: het is de bedoeling dat Elektro-L zo’n tien jaar meegaat. Tijd genoeg dus om nog meer mooie foto’s te schieten. Naast het maken van foto’s, helpt de satelliet de Russen ook bij het voorspellen van het weer, onderzoek naar de zeeën, de oceanen en klimaatverandering.

  De eerste foto die Elektro-L van onze planeet maakte. Foto: NPO Lavochkin.

  De maan en de aarde. Foto: NPO Lavochkin.

  Voor wie er geen genoeg van kan krijgen, is er deze site. James Drake verzamelt hier foto’s van Elektro-L en maakt van die foto’s ook weer filmpjes. Zeker een bezoekje waard.

  Bronmateriaal

  "Planet Earth" - Planet--earth.ca
  "Elektro-L" - NASA.gov
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NTs OMZ.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd