Russen gaan tot 2025 niet naar de maan

De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos heeft alle maanmissies tot 2025 uitgesteld. Dat meldt de Russische krant Izvestia.

Deze maand is er een nieuwe versie van het Russische federale ruimtevaartprogramma verschenen, waarin de plannen van de Russen staan omschreven. In de periode 2016-2025 zien de Russen af van het bouwen van een maanbasis en een ruimtestation in een baan om de maan. Ook wordt er geen nieuw ruimtepak ontwikkeld en geen software geschreven voor maanvluchten.

Door het maanprogramma op te schuiven bespaart Rusland 88,5 miljard roebel, wat neerkomt op ruim één miljard euro. Dit is bij lange na niet genoeg om de Russische economie te redden. De roebel kwakkelt al een tijdje en is momenteel nog maar weinig waard. Een diepe recessie lijkt onafwendbaar, zeker nu beleggers de afgelopen jaren honderden miljarden dollars naar het buitenland hebben gebracht. De Russische staatsschuld is laag, maar de buitenlandse schuldenlast enorm groot.

Eerder dit jaar waren de Russen nog van plan om in 2025 een onbemande maanmissie te lanceren om vervolgens in 2029 een Russische kosmonaut op de maan te zetten. Waarschijnlijk gaat het niet lukken om deze bemande missie in het volgende decennium uit te voeren, aangezien de maanplannen tot 2025 in de diepvries gaan.

De tweede ruimtewedloop gaat in ieder geval een bijzondere race worden. Niet de Amerikanen en de Russen strijden om het plaatsen van een vlag op de natuurlijke satelliet van de aarde, maar opkomende landen als India, China en Japan en private bedrijven als Golden Spike Company. Dit bedrijf wil tegen het eind van dit decennium met regelmaat bemande expedities naar de maan organiseren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd