Russen bereiken het Vostokmeer

Nu is het dan officieel zover: de Russen hebben het oppervlak van het Vostokmeer bereikt. Een echte doorbraak!

Dat melden diverse media op gezag van The Associated Press die zich weer baseert op een verklaring van Valery Lukin. Lukin leidt de expeditie naar het Vostokmeer.

Gelukt!
De wetenschapper weet te vertellen dat de geruchten waar zijn. De Russen hebben het oppervlak van het Vostokmeer zondag bereikt. Daarmee hebben de Russen hun doel na meer dan twintig jaar boren eindelijk behaald.

Boren
Het was een hele onderneming. Het meer wordt namelijk bedekt met zo’n 3700 meter ijs. Daar moest eerst doorheen geboord worden. Een klus die nog eens bemoeilijkt werd door de extreme weersomstandigheden en het feit dat vanwege de winter op Antarctica slechts een beperkt deel van het jaar geboord kon worden.

Bacterie
Wetenschappers hebben reikhalzend uitgekeken naar het moment waarop het Vostokmeer zou worden aangeboord. De verwachtingen zijn namelijk hooggespannen. Het is al zeker twintig miljoen jaar geleden dat het meer voor het laatst aan de buitenlucht werd blootgesteld. Men hoopt in het meer bijzondere bacteriën te vinden. Als die inderdaad wordt aangetroffen, wijst dat erop dat het leven op aarde veel meer kan hebben dan gedacht. En dat heeft ook gevolgen voor eventueel buitenaards leven. Mogelijk kan dat ook op veel extremere plaatsen dan gedacht bestaan. Of zich in het meer leven bevindt, blijft echter nog even afwachten. Wetenschappers moeten de eerste monsters nog verzamelen en dan moeten die ook nog geanalyseerd worden.

Voor de Russen is het bereiken van het meer op zichzelf al een mijlpaal. Niet alleen omdat er al zolang aan gewerkt wordt, maar ook omdat onder meer de Amerikanen en Britten een poging (gaan) wagen om zo’n subglaciaal meer aan te boren. Maar de Russen hebben de primeur!

Bronmateriaal

Scientias.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd