Russen: ‘Bedwing de olievlek met atoombommen’

  Een Russische krant komt met een opmerkelijke oplossing voor de olieramp in de Golf van Mexico. Volgens de geraadpleegde experts is het verstandig om tactische atoombommen in te zetten om het olielek te dichten. De methode zou in de voormalige Sovjet Unie uitstekend hebben gewerkt.

  Volgens de Russische krant Komsomoloskaya Pravda kan een atoombom er voor zorgen dat het olielek voorgoed wordt dicht gemaakt. De atoombom zorgt er met een flinke explosie voor dat gesteente verschuift en de pijpleiding letterlijk wordt afgekneld.

  Ervaring
  De Russen hebben de atoombom naar eigen zeggen al vijf keer gebruikt om dergelijke problemen op te lossen. De laatste keer was in 1979. Eén keer ging het mis; de bom slaagde er toen niet in om een gaslek te ‘repareren’.

  Kritiek
  Critici zijn niet overtuigd; volgens hen is de olieramp in de Golf van Mexico niet te vergelijken met de Russische casussen. De ruwe olie sijpelt namelijk niet zomaar het water in, maar spuit letterlijk uit de leiding. Of een atoombom in dit geval zal helpen, is volgens hen dan ook twijfelachtig. Bovendien is het onduidelijk welke gevolgen een bom zal hebben.

  Kans
  De Russen trekken zich niets aan van de kritieken. Volgens de krant is de kans dat een atoombom het hele probleem in de Golf van Mexico oplost 20 procent. De Amerikanen kunnen het er dan ook best op wagen, zo is in de krant te lezen.

  De olieramp in de Golf van Mexico is al weken reden tot grote zorg. Reddingwerkers zijn er tot op heden niet in geslaagd om de lekken in de pijpleiding te repareren. Een aantal kwetsbare kustgebieden kan op korte termijn onder de olie komen te zitten.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd