Rusland vertelt meer over crash Gagarin

Joeri Gagarin kwam in 1968 om tijdens een routinevlucht met een straaljager. En eindelijk is er nu meer duidelijk over wat er fout ging.

Gagarin was de eerste mens die een ruimtereis maakte. Een held. Enkele jaren later sterft hij. Het is geen heldendood: hij sterft tijdens een routinevlucht met zijn straaljager. Complottheorieën konden niet uitblijven. Maar Rusland maakt nu, tientallen jaren later, een einde aan alle speculatie door de documenten omtrent het ongeval vrij te geven.

WIST U DAT…

…er onlangs een nieuwe film is uitgekomen over de vlucht van Gagarin?

Uitwijken
Uit de documenten blijkt dat Gagarin waarschijnlijk haastig uit moest wijken voor een weerballon en daardoor crashte. Maar de commissie die het document opstelde – dat was nog in de tijd van de Sovjet-Unie – noemt nog een tweede mogelijke oorzaak. Wellicht wilde Gagarin de wolken ontwijken en ging het daar fout.

Complot
De Russen hopen – vijftig jaar nadat Gagarin de ruimte inging – nu een einde te maken aan de speculaties over Gagarins dood die zich al jaren de ronde doen. Zo beweren sommigen dat iemand de straaljager gesaboteerd had.

Gagarin stortte op 27 maart 1968 neer. Hij was toen 34 jaar oud.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd