Rusland krijgt eigen Silicon Valley

  Rusland is bezig met de bouw van haar eerste nieuwe wetenschappelijke stad sinds de val van de Sovjet-Unie. Dit beweert ondernemer Yevgeny Kaspersky in de New York Times. De stad is gebaseerd op Silicon Valley. Het wordt dus geen gesloten en geïsoleerd complex, zoals de Sovjetse wetenschappelijke steden van vroeger.

  De stad heeft nog geen naam gekregen en wordt gebouwd nabij een dorpje buiten Moskou. De regering van Rusland hoopt met de stad de ziel en het ondernemersschap van de Amerikanen over te brengen naar het volk. Slechts 3,9 procent van de Russen start namelijk een eigen bedrijf. Erg weinig in vergelijking met de Amerikanen (acht procent) of met de Chinezen (18,8 procent).

  Russen kunnen goede ideeën meestal moeilijk omzetten naar in de markt inzetbare producten. “Het land heeft een doorbraak nodig”, vindt Viktor Vekselberg, co-directeur van het project. Hij noemt de stad “een test voor businessmodels”.

  In het begin worden bedrijven naar het Russische Silicon Valley gelokt met subsidies en bonussen. Zo hoopt Rusland dat de eerste bedrijven snel winst gaan maken.

  Er zijn ook critici. “We moeten niet verwachten dat dezelfde mechanismen die werken in Silicon Valley ook werken in Rusland”, vertelt Evgeny V. Zaytsev van Helix Ventures. “De overheid is er hoe dan ook nauw bij betrokken, want zo werkt het in Rusland.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd