Rusland gaat nieuwe ruimtehaven bouwen

Rusland gaat zo’n 620 miljoen euro investeren in een gloednieuwe ruimtehaven. Dat heeft premier Vladimir Poetin bekend gemaakt. De haven moet in het oostelijk deel van Rusland verrijzen en de druk op het huidige lanceerplatform in Bajkonoer, Kazachstan doen afnemen.

De nieuwe lanceerlocatie komt dicht bij de stad Uglegorsk te liggen en bevindt zich daarmee nabij de Chinese grens. Het platform heeft de naam Vostochny gekregen. Dit betekent ‘oostelijk’. Vostochny is vooral bedoeld voor private lanceringen en moet in 2015 klaar zijn.

Compact
Volgens het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie, Roscosmos Anatoly Perminov, gaan zo’n 30.000 specialisten aan de bouw van de ruimtehaven werken. Vostochny wordt iets kleiner dan het bestaande lanceerplatform in Bajkonoer. “Het zal iets minder duur en iets compacter worden,” vertelt Perminov.

Vlucht
De haven gaat zo’n 700 vierkante kilometer beslaan en bestaat uit diverse lanceerplatformen en enkele laboratoria. De eerste vlucht vanaf de haven vertrekt in 2015. In 2018 staat de eerste bemande vlucht gepland.

Toekomst
Volgens de Russische premier Vladimir Poetin moet Vostochny vooral de toekomst van de Russische ruimtevaart veiligstellen. “Ik verwacht dat Vostochny de eerste nationale ruimtehaven voor burgerdoeleinden wordt en de onafhankelijkheid van Russische ruimtevaartactiviteiten garandeert.”

Mars
Rusland wil in de toekomst een nieuwe generatie ruimtevaartuigen gaan bouwen die gebruikt kunnen worden voor interplanetaire vluchten. Bijvoorbeeld naar Mars. Vooralsnog hebben de Russen de handen vol aan de vluchten naar het ISS: nu de spaceshuttle binnenkort buiten bedrijf raakt, is de Soyuz het enige toestel waarmee astronauten het internationaal ruimtestation kunnen bereiken.

De huidige ruimtehaven Bajkonoer ligt in Kazachstan. De Russen huren de lanceerplatformen van dat land.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd