Rusland gaat in 2015 – eindelijk! – weer naar de maan

luna-glob

De Russen willen in 2015 een orbiter naar de maan sturen. De orbiter moet de weg vrijmaken voor een veel ambitieuzer project van de Russen: een volledig robotische basis op de maan.

De orbiter die de Russen in 2015 gaan lanceren, heeft de naam Loena-Glob gekregen. De orbiter gaat allerlei onderzoeken uitvoeren. Zo gaat deze bijvoorbeeld het stof op de maan bestuderen en onderzoek doen naar kosmische straling. Ook gaat de orbiter astrofysische experimenten uitvoeren.

Vier missies
De orbiter is de eerste van vier maanmissies die de Russen voorlopig gepland hebben. De vier missies vormen de opmaat voor de vorming van een robotische maanbasis. Dat meldt het Russische persbureau Ria Novosti.

Bemande missies
Naast de orbiter werken de Russen op dit moment ook hard aan nieuwe raketten die in staat zijn om bemande ruimtevaartuigen naar de maan te brengen. Het duurt echter nog wel even voordat deze bemande ruimtevaartuigen het luchtruim kiezen: waarschijnlijk pas na 2018.

Eerder deze week presenteerden de Russen hun ruimteplannen voor de periode 2013 tot 2020. Hieruit bleek dat Rusland onder meer op korte termijn een opvolger voor de Sojoez-raket wil ontwikkelen en ambitie heeft om naar de maan en diverse hemellichamen in ons zonnestelsel te gaan. Die plannen worden nu dus steeds concreter.

Bronmateriaal

"Russia to Launch Lunar Mission in 2015" - Rian.ru
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd