Ruimtewhisky keert terug na driejarige missie

whisky

Hoe smaakt whisky in de ruimte? Op deze vraag krijgen we mogelijk snel antwoord. In 2011 werden enkele flacons met whisky naar het internationale ruimtestation verstuurd. Komende donderdag brengt een Soyuz-capsule de flacons weer terug.

Wetenschappers zijn benieuwd hoe whisky op 400 kilometer boven het oppervlak rijpt. Er is haast geen zwaartekracht. De onderzoekers gaan na de terugkomst de terpenen in whisky vergelijken met de terpenen van ‘normale’ aardse whisky. Terpenen zijn organische, flinke moleculen die in tal van planten voorkomen.

NanoRacks
“Door dit experiment omtrent de interactie van terpenen en andere moleculen met het hout dat Ardbeg (een stokerij, red.) ons gegeven heeft, leren we meer over smaken,” vertelt Michael Johnson van NanoRacks. NanoRacks hielp om de whisky naar het ruimtestation te vervoeren. Universiteiten en commerciële instellingen kunnen NanoRacks inschakelen om kleine ladingen tegen relatief lage prijzen naar het ISS te brengen.

De conclusies van het onderzoek gaan niet alleen over whisky, maar kunnen ook bij voedsel en parfums betrokken worden. Er is nog nooit onderzocht hoe deze moleculen zich in de ruimte, bij minder zwaartekracht, gedragen.

Soyuz TMA-12M
De whisky is overigens niet de belangrijkste lading van de Soyuz-capsule. Komende donderdag keren twee Russische kosmonauten en een Amerikaanse astronaut terug op aarde na een ruimtemissie die zes maanden duurde.

Bronmateriaal

"ARDBEG IN SPACE" - Ardbeg

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd