Ruimtewandeling verloopt succesvol: tank is los

De ruimtewandeling van astronauten Doug Wheelock en Tracy Caldwell Dyson is gisteren goed verlopen. De wandeling – bedoeld om een kapotte tank in het koelsysteem van het International Space Station los te koppelen – duurde maar liefst zeven uur en 26 minuten. Maar dat leidt dit keer wel tot goed nieuws: de 350 kilo wegende tank is los!

Tijdens de eerdere ruimtewandeling op maandag kregen Wheelock en Caldwell Dyson het niet voor elkaar. De slangen van de oude pomp zaten heel stevig vast. En toen deze uiteindelijk los waren, ontsnapte er wat ammoniak en moest de wandeling worden afgebroken.

Plaatsen
Nu de oude pomp is losgekoppeld, is het tijd voor de tweede stap in het proces: het plaatsen van de nieuwe onderdelen. Tijdens de ruimtewandeling van gisteren hebben de astronauten die alvast klaargezet. Maandag wordt de pomp dan hopelijk geplaatst en aangesloten.

Nog één?
NASA sluit niet uit dat er na maandag nog een ruimtewandeling nodig is om het koelsysteem weer aan de praat te krijgen. Tot nog toe hebben de reparatiewerkzaamheden de astronauten vijftien uur en 29 minuten gekost.

Een deel van het koelsysteem in het ISS begaf het op 31 juli. Dat heeft geen directe gevolgen; een tweede pomp werkt nog naar behoren. Toch wil NASA het probleem zo spoedig mogelijk oplossen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd