Ruimtevaartuig Orion is nu ook op het ergste voorbereid

orion

De raket die het nieuwe ruimtevaartuig van NASA – Orion – in de ruimte moet brengen staat al klaar en de tank is volgegooid. Maar daarmee is het ruimtevaartuig nog niet af: Orion is op de valreep uitgerust met een Launch Abort System.

Afgelopen vrijdag hebben technici het Launch Abort System op Orion geïnstalleerd, zo meldt NASA in een persbericht. Het is één van de laatste zaken die NASA voor de proefvlucht van Orion – die voor december gepland staat – nog moest regelen.

Meer

Alles weten over Orion en wat het ruimtevaartuig voor de toekomst van de Amerikaanse ruimtevaart gaat betekenen? Klik hier!

Veiligheid
Het Launch Abort Systeem is ontwikkeld voor de veiligheid van astronauten die in de toekomst in Orion plaats gaan nemen. Als er tijdens de lancering iets misgaat, kan het systeem – binnen enkele milliseconden – maatregelen treffen. Heel concreet: in geval van nood trekt het LAS Orion los van de raket. Met behulp van een parachute kan Orion vervolgens veilig op aarde landen.

Drie motoren
Het Launch Abort System is uitgerust met drie raketmotoren. Een motor die de bemande module lostrekt van de raket, een motor die gebruikt wordt om – nadat de module is losgemaakt – bij te sturen en een motor die het Launch Abort System losmaakt van de bemande module zodat parachutes kunnen worden uitgeklapt om een veilige landing mogelijk te maken.

Ondanks dat Orion zo kort voor de proefvlucht nog van het Launch Abort System is voorzien, zal het systeem tijdens die proefvlucht niet volledig actief zijn. Tijdens de komende vlucht is alleen de motor die gebruikt wordt om het Launch Abort System te lozen, actief. Het is de bedoeling dat deze motor het LAS en de ‘neus’ van de ruimtecapsule kort voor Orion in een baan rond de aarde belandt, losmaakt.

Bronmateriaal

"Launch Abort System Installed for Orion Mission" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd