Iets minder dan zes uur. Langer had de Russische, onbemande ruimtecapsule Progress 48 niet nodig om het internationale ruimtestation te bereiken. En dat is een record!
Sterker nog: het is nog nooit voorgekomen dat een ruimtecapsule zich nog op de dag dat deze gelanceerd werd, aan het ruimtestation koppelde. Dat meldt onder meer Space.com. Progress 48 kwam eerder dan verwacht bij het ISS aan, waarna ook de koppeling aan het ruimtestation nog eens uitzonderlijk vlot ging. Het resultaat is een echt record: Progress 48 koppelde zich zes uur na de lancering al aan het ISS.
Test
De vlucht was een test waarbij gekeken werd hoe het bevalt om een ruimtecapsule op dezelfde dag te lanceren en te koppelen. In de toekomst wil Rusland ook bemande ruimtevaartuigen in deze recordtijd naar het ISS sturen. Dat zou een enorme verbetering zijn: nu zit er tussen lancering en koppeling van bemande capsules vaak nog zo’n twee dagen tijd.
Tijd
Dat lijkt lang, maar die tijd hebben mensen echt nodig om het ruimtestation en de ruimtecapsule bij elkaar te brengen. Het ISS cirkelt met snelheden groter dan 25.000 kilometer per uur om de aarde. Een gelanceerde ruimtecapsule komt in die baan terecht en moet het ISS vervolgens gaan najagen. Het duurt zo’n twee dagen voor de twee uiteindelijk aan elkaar gekoppeld zijn. Voor astronauten duurt die twee dagen waarschijnlijk extra lang: zij zitten opgesloten in een zeer krappe en weinig comfortabele ruimtecapsule.
Lastig
Op één dag lanceren en koppelen heeft dan ook overduidelijk voordelen. Maar het is niet zo gemakkelijk als het misschien lijkt. Om direct aan het ruimtestation te koppelen, moeten er heel wat berekeningen worden uitgevoerd om er zeker van te zijn dat een ruimtevaartuig en het ruimtestation elkaar kort na de lancering zodanig ontmoeten dat een koppeling mogelijk is.
Progress 48 behoort toe aan de Russen en werd eerder die dag vanuit Kosmodroom Bajkonoer gelanceerd. De capsule is onbemand en vloog zelfstandig naar het ISS. Aan boord van de capsule bevinden zich nieuwe voorraden voor de astronauten in het ISS.