Ruimtevaartorganisatie is een kleine stap voor de Britten

Groot-Brittannië lanceerde gisteren een eigen ruimtevaartorganisatie. Het budget van 255 miljoen euro is niets in vergelijking met het Amerikaanse budget van ruim dertien miljard euro. Wat kunnen de Britten met dit geld voor elkaar krijgen op het gebied van astronomie en ruimtevaart?

Lord Drayson, de Britse minister van wetenschap, hoopt dat Groot-Brittannië op een dag ruimtevaartuigen lanceert. “Ik hoop dat mensen ooit gaan leven op Mars”, vertelt hij. “Dat is over vijftig tot honderd jaar technisch gezien mogelijk.”

Binnen twintig jaar moet de ruimtevaartindustrie uitgroeien tot een bloeiende business met 100.000 banen en een omzet van 45 miljard euro per jaar.

“De stappen die we vandaag nemen tonen aan dat we erg serieus met astronomie en ruimtevaart bezig zijn”, vertelt Drayson. “De Britse ruimtevaartorganisatie (UK Space Agency, kortweg UKSA, red.) geeft de sector spieren om de ambitie te vervullen.”

Het hoofdkantoor van de Britse ruimtevaartorganisatie is in Swindon. In Swindon bevindt zich nu het Britse Nationale Ruimtevaartcentrum. Dit centrum wordt binnenkort opgeheven en krijgt een nieuwe functie als hoofdkantoor van de ruimtevaartorganisatie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd