Ruimtesteen scheert later deze week langs onze planeet

De planetoïde is naar schatting zo’n 30 meter groot. Nieuw onderzoek suggereert dat deze op zo’n 5 miljoen kilometer afstand langs de aarde vliegt.

Het gaat allemaal over planetoïde 2013 TX68. Begin februari kon je al op Scientias.nl lezen dat deze in maart langs de aarde zou scheren. Onbekend was toen nog hoe dicht de planetoïde bij de aarde in de buurt zou komen. Nu, bijna een maand later, hebben onderzoekers daar een veel beter beeld van. “De gegevens wijzen erop dat deze kleine planetoïde waarschijnlijk op veel grotere afstand dan we eerder dachten de aarde passeert,” stelt onderzoeker Paul Chodas.

De planetoïde passeert onze planeet waarschijnlijk op een afstand van zo’n vijf miljoen kilometer, zo laat NASA weten. Maar de ruimtevaartorganisatie houdt een slag om de arm; er is nog steeds een kans dat de ruimtesteen een stuk dichterbij komt. Maar de afstand tussen onze planeet en de ruimtesteen zal zeker niet kleiner zijn dan 24.000 kilometer. De planetoïde vormt dus geen bedreiging voor de aarde.

Hier zie je de baan van ruimtesteen 2013 TX68. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.
Hier zie je de baan van ruimtesteen 2013 TX68. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.

Eerder stelden onderzoekers dat er wel een heel klein kansje was dat de planetoïde in de toekomst op onze planeet zou botsen. Maar uit nader onderzoek blijkt nu dat we ons ook in de nabije toekomst geen zorgen hoeven te maken over deze ruimtesteen. 2013 TX68 zal in ieder geval de komende eeuw niet op de aarde inslaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd