Ruimtesonde Juno past koers aan: bijna bij Jupiter!

NASA heeft ruimtesonde Juno opdracht gegeven om zijn koers iets te wijzigen, zodat de sonde Jupiter niet mis kan lopen.

Het was de eerste van twee geplande manoeuvres, bedoeld om de aanvliegroute van Jupiter iets te veranderen, zodat Juno en Jupiter elkaar niet mis kunnen lopen. De tweede manoeuvre staat gepland voor 31 mei.

WIST JE DAT…

…Juno onlangs een afstandsrecord neerzette? Nog nooit heeft een ruimtesonde zo’n grote afstand op zonne-energie afgelegd!

Ver weg
Op het moment dat Juno de manoeuvre uitvoerde, bevond deze zich 82 miljoen kilometer van Jupiter vandaan. De afstand tussen de ruimtesonde en de aarde bedraagt een slordige 684 miljoen kilometer!

Missie
Juno werd op 5 augustus 2011 gelanceerd en komt naar verwachting op 4 juli van dit jaar bij Jupiter aan. Juno zal zo’n 33 keer rond Jupiter draaien en onder het dikke wolkendek van de gasreus gluren. Onderzoekers hopen zo meer te weten te komen over de oorsprong, structuur en atmosfeer van de planeet.

Alles weten over de missie van Juno, het ruimtevaartuig zelf en de route die deze aflegde om bij Jupiter te arriveren? Lees er alles over in dit uitgebreide achtergrondartikel over de missie!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd