Ruimtesonde Juno legt oor te luister bij maan Ganymedes – en dit was er te horen

NASA geeft een bizar audiofragment vrij dat vervaardigd is tijdens Juno’s korte scheervlucht langs de grootste maan in ons zonnestelsel.

Afgelopen juni scheerde ruimtesonde Juno op slechts 1038 kilometer afstand langs de Joviaanse maan Ganymedes. Tijdens de vlucht is in korte tijd een schat aan informatie verzameld. Niet alleen zijn er prachtige foto’s gemaakt en heeft Juno verschillende metingen verricht, hij legde ook zijn oor te luister. En dit is wat ie hoorde.

Audiofragment
Hieronder is het bizarre audiofragment dat NASA onlangs heeft vrijgegeven, te beluisteren. Het 50 seconden durende fragment is gegenereerd op basis van gegevens die zijn verzameld tijdens de korte scheervlucht langs de Joviaanse maan. Juno’s Waves-instrument, dat signalen oppikt die geproduceerd worden in de magnetosfeer van Jupiter, verzamelde de gegevens. De frequentie is vervolgens verschoven naar het audiobereik, waardoor een geluidsopname vervaardigd kon worden.


Beluister hier het audiofragment verzameld door Juno tijdens zijn scheervlucht langs Ganymedes.

De hoge en snerpende tonen zijn misschien niet heel prettig aan je oren. Maar volgens de onderzoekers kan het fragment ons mogelijk veel over Ganymedes leren.

Overgang
“Dit audiofragment geeft je het gevoel alsof je je aan boord van Juno bevindt,” zegt onderzoeker Scott Bolton. “Als je goed luistert, kun je de abrupte overgang naar hogere frequenties horen, ongeveer halverwege de geluidsopname. Hier betreedt Juno een ander gebied in de magnetosfeer van Ganymedes.”

Analyse
Op dit moment zijn de onderzoekers druk bezig om de geluidsopname verder te analyseren. “Mogelijk is de verandering in frequentie kort na de dichtste nadering ontstaan doordat Juno van de nachtzijde naar de dagzijde van Ganymedes vloog,” oppert onderzoeker William Kurth.

Meer over de scheervlucht
Op 7 juni scheerde ruimtesonde Juno zoals gezegd op slechts 1038 kilometer afstand langs Ganymedes. En daarmee schreef Juno geschiedenis. In de afgelopen twee decennia heeft er namelijk geen enkel ander vaartuig de Joviaanse maan dichter genaderd. Juno passeerde de met ijs bedekte maan met een haastige 19 kilometer per seconde (dat is maar liefst 67.000 kilometer per uur)! Tijdens deze razendsnelle scheervlucht heeft Juno toch nog mogelijkheid gezien om belangrijke informatie over de maan te verzamelen. Zo bestudeerde hij met behulp van verschillende instrumenten onder meer de samenstelling en temperatuur van de ijskorst. Daarnaast heeft ie een prachtig filmpje gemaakt, dat hier te bewonderen is.

Opmaat
De korte scheervlucht kan mogelijk nog behoorlijk wat nieuwe inzichten opleveren. Tegelijkertijd was de vlucht ook de opmaat naar meer. Zowel de Amerikaanse als Europese ruimtevaartorganisatie werken aan een missie naar Jupiter. Zo heeft NASA de Europa Clipper in de steigers staan: een sonde die onderzoek moet gaan doen naar de leefbaarheid van Jupiters maan Europa. En ESA werkt aan JUICE: een sonde die zowel Jupiter als drie van diens grootste manen – Ganymedes, Callisto en Europa – zal gaan bestuderen. Het betekent dat we de komende tijd waarschijnlijk nog veel meer over Jupiter en zijn manen te weten zullen komen.

Maar tot die tijd is het nog de beurt aan ruimtesonde Juno. En wie weet wat onderzoekers nog meer in de verzamelde gegevens zullen ontdekken…

Bronmateriaal

"NASA’s Juno Spacecraft ‘Hears’ Jupiter’s Moon" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd