Ruimtesonde Juno kiekt onze mooie planeet

aarde

Blijkbaar is Juno tijdens de flyby toch nog in staat geweest om onze planeet op de foto te zetten. De eerste kiekjes van onze planeet, gemaakt door Juno, zijn inmiddels vrijgegeven. Over de ruimtesonde zelf is nog niets nieuws bekend: Juno bevindt zich nog steeds in de veiligheidsmodus.

Gisterennacht passeerde Juno de aarde op een afstand van amper 500 kilometer. De sonde – die onderweg is naar Jupiter – kwam zo dicht in de buurt om een duwtje in de rug te krijgen. Door de aarde te naderen, werd de sonde door onze planeet weggeslingerd. De versnelling die Juno maakte, brengt de sonde nu naar Jupiter.

WIST U DAT…

…Juno ook al een foto maakte van de maan? Bekijk de foto hier!

Veiligheidsmodus
Kort nadat Juno het duwtje ontvangen had, bleek de sonde overgeschakeld te zijn op de veiligheidsmodus. Dat suggereert dat de sonde met problemen te maken heeft. Onduidelijk was hoe lang die problemen al gaande waren en of Juno er tijdens zijn flyby wel in geslaagd was om – zoals gepland – foto’s van de aarde te maken. Nu is duidelijk geworden dat Juno die kiekjes nog wel gemaakt heeft.

Meer
De eerste foto’s zijn inmiddels vrijgegeven. Naar verwachting druppelen er de komende dagen nog meer binnen en geven al die foto’s ons straks een heel compleet beeld van zowel de aarde als de maan.

Juno bevindt zich overigens nog steeds in de veiligheidsmodus. Onduidelijk is wat er precies aan de hand is.

Afbeelding: NASA / JPL / SwRI / MSSS.
Afbeelding: NASA / JPL / SwRI / MSSS.

Bronmateriaal

"Junocam" - MSSS.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL / SwRI / MSSS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd