Ruimtesonde Juno gaat na wat problemen weer aan de slag

  De sonde – die momenteel rond Jupiter cirkelt – is uit de veiligheidsmodus gehaald en verkeert in goede gezondheid.

  De ruimtesonde ging vorige week in veiligheidsmodus en schakelde al zijn instrumenten uit. De sonde had daar geen slechter moment voor kunnen kiezen: dertien uur nadat deze in veiligheidsmodus ging, stond een scheervlucht langs Jupiter gepland, hét moment om de gasreus te fotograferen en bestuderen. Die kans ging nu dus aan de neus van Juno en wetenschappers voorbij.

  Uit de veiligheidsmodus
  Maar nu is er goed nieuws. Juno is uit de veiligheidsmodus gehaald. En heeft – ter voorbereiding op de volgende scheervlucht, die gepland staat voor 11 december – kort zijn raket laten branden. Daarmee werd de snelheid van de sonde iets teruggebracht.

  WIST JE DAT…

  …de strepen van Jupiter dieper gaan dan je denkt?

  Gezond
  “Juno verliet de veligheidsmodus zoals verwacht, is gezond en reageert op al onze commando’s,” vertelt Juno’s projectmanager Rick Nybakken. De instrumenten aan boord van Juno zijn nog niet ingeschakeld. “We verwachten dat we ze begin november weer inschakelen om klaar te zijn voor de scheervlucht in december.”

  Onderzoek
  Onduidelijk is nog waarom Juno in veiligheidsmodus ging. Dat wordt op dit moment onderzocht. Ook een ander – ongerelateerd – probleempje wordt nog nader bestudeerd. Het betreft ventielen die langzamer openen dan gepland en Juno eerder beletten om van baan te wijzigen.

  Wetenschappers kijken ondertussen uit naar 11 december, wanneer Juno – die in een zeer ovaalvormige baan rond Jupiter cirkelt – weer rakelings langs de gasreus zal scheren. De vorige scheervlucht – die plaatsvond in augustus – heeft een schat aan informatie opgeleverd over Jupiter en dus zijn de verwachtingen omtrent de volgende scheervlucht hooggespannen.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd