Ruimtesonde fotografeert twee bewolkte werelden

saturnus1

Ruimtesonde Cassini heeft een fantastische foto gemaakt van Saturnus en Titan: twee werelden die gehuld gaan in nevels.

Er is maar heel weinig wat Saturnus en Titan met elkaar gemeen hebben. Zo is Saturnus een gasreus zonder vast oppervlak. Titan heeft wel een vast oppervlak. Ook de atmosfeer van de twee werelden is heel anders. De atmosfeer van Saturnus bestaat voornamelijk uit waterstof en helium en de wolken bestaan uit water, ammonia en ammoniak. De atmosfeer van Titan bestaat voornamelijk uit stikstof en de wolken bestaan uit methaan.

Maar Titan en Saturnus hebben toch ook dingen gemeen. Zo gaan ze allebei in nevelen gehuld. En dat is te zien op de prachtige foto die Cassini onlangs van beide hemellichamen maakte. Op het moment dat Cassini deze foto maakte, bevond de ruimtesonde zich op maar liefst 2,2 miljoen kilometer afstand van Saturnus. Elke pixel op deze foto staat voor 130 kilometer.

Het is alweer tien jaar geleden dat Cassini bij Saturnus arriveerde. De afgelopen jaren heeft de sonde prachtige foto’s gemaakt van Saturnus en zijn manen en verschillende ontdekkingen gedaan. Maar nu loopt de missie op zijn einde. Later dit jaar zal Cassini herhaaldelijk in het gebied tussen Saturnus en zijn ringen duiken om zich daarna in de atmosfeer van Saturnus te boren.

Bronmateriaal

"Clouded Worlds" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd