Ruimtereis tast zicht astronaut aan

Astronauten die voor langere tijd een ruimtereis maken, krijgen mogelijk als gevolg daarvan verminderd zicht.

Een team van onderzoekers maakte MRI-scans van de hersenen en ogen van 27 astronauten die zich voor langere tijd in de ruimte begaven. Op de scans waren optische abnormaliteiten te zien die sterk leken op afwijkingen die optreden bij intracraniale hypertensie. Dit is een ernstig verschijnsel waarbij de druk in de schedel wordt verhoogd en het zicht kan worden verminderd.

Onderzoek
De astronauten die onderzocht werden, waren gedurende gemiddeld 108 dagen aan microzwaartekracht blootgesteld. Dat schrijven de onderzoekers in hun paper. Van acht van de astronauten werd een tweede MRI-scan gemaakt, na een ruimtemissie die gemiddeld 39 dagen duurde. Uit de resultaten van de scans blijkt dat alle astronauten verschillende vormen van abnormaliteiten in het brein hadden die te vergelijken zijn met intracraniale hypertensie. Zo was er te zien dat de achterkant van de oogbal bij 22 procent van de astronauten was afgevlakt, de oogzenuw was bij 15 procent opgebold, bij 11 procent waren er veranderingen in de hypofyse en de verbinding met de hersenen opgetreden en bij 33 procent was de hersenvochtruimte rondom de oogzenuw uitgebreid.

Astronaut worden?

Lees hier wat daar allemaal bij komt kijken!

Intracraniale hypertensie
De oorzaak van intracraniale hypertensie is niet bekend. De druk in de schedel veroorzaakt zwelling van het verbindingspunt tussen de oogzenuw en de oogbol. Dit kan leiden tot een verminderd gezichtsvermogen. Andere effecten van gewichteloosheid bij astronauten waren al bekend zoals het verlies van bot mineralen en spieratrofie. Omdat astronauten tegenwoordig langere ruimtereizen maken, worden de gevolgen voor het lichaam hiervan nu onderzocht. William J. Tarver, hoofd van de medische kliniek bij het NASA/Johnson Space Center laat weten dat een aantal astronauten inderdaad gezichtsproblemen heeft. Hiervan is de oorzaak niet bekend, intracraniale hypertensie zou dus mogelijk de oorzaak kunnen zijn.

De afwijkingen die te zien zijn op de MRI-scans bieden wetenschappers inzicht in de mechanismen die verantwoordelijk zijn voor intracraniale hypertensie bij niet-astronauten. Dit omdat de oorzaak van het verschijnsel niet bekend is.

Bronmateriaal

"Prolonged space travel causes brain and eye abnormalities in astronauts" - eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lara Eakins (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd