Ruimteafval uit Koude Oorlog bedreigt ruimtestation

Een stuk ruimteafval vormt een bedreiging voor het internationale ruimtestation, zo meldt NASA. Het gaat om een deel van de COSMOS 375-satelliet. De Russen lanceerden deze satelliet in 1970. Kort na de lancering werd de COSMOS 375-satelliet opzettelijk vernietigd, waardoor er verschillende delen van de satelliet afbraken.

Eén van die delen reist op dit moment richting het internationale ruimtestation. Naar verwachting zal het stuk ruimteafval morgen het ruimtestation bereiken. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA houdt de situatie in de gaten en zal indien nodig maatregelen nemen. Zo is het niet ondenkbaar dat de baan van het ISS iets verhoogd of verlaagd wordt om het ruimteafval te ontwijken.

Aankoppeling
Gelukkig is er niet alleen slecht nieuws. Gisteren kwam de spaceshuttle Atlantis aan bij het internationale ruimtestation. De astronauten Chris Ferguson, Doug Hurley, Sandra Magnus en Rex Walheim werden verwelkomt door Ron Garan en de andere bewoners van het ruimtestation.

Hitteschild
Vlak voor de aankoppeling maakte Atlantis een salto in de lucht. Hierdoor konden de astronauten aan boord van het ruimtestation foto’s maken van het hitteschild van Atlantis. Werknemers van NASA gaan deze duizenden foto’s analyseren om te onderzoeken of het hitteschild van Atlantis beschadigd is. Als er beschadigingen zijn, dan moet het hitteschild in de ruimte gerepareerd worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd