Roze sarcofaag van Egyptische koningin Behenu gevonden

Archeologen hebben begin maart in Egypte de geheel intacte sarcofaag van koningin Behenu blootgelegd. De sarcofaag is gemaakt van zeldzaam roze graniet en is gegraveerd met haar titels en de tekst: “De geliefde vrouw van de koning”. De sarcofaag werd nabij Behenu’s piramide gevonden.

De kamer van de oude koningin is zwaar beschadigd. Er zijn slechts twee muren die nog min of meer intact zijn. Hierop zijn spreuken te vinden die koningin Behenu in het hiernamaals moesten helpen. De oude Egyptenaren waren van mening dat royalty’s naar de hemel konden vliegen of door middel van trappen, laadbruggen of ladders binnen werden gehaald. De teksten op de muren hielpen de royalty’s om er uiteindelijk te komen.

In de sarcofaag staan de verschillende titels van de koningin gegraveerd. Er is echter nergens terug te vinden hoe haar man heette. Archeologen weten niet met wie Behenu getrouwd was. Het kan Pepi I, maar ook Pepi II geweest zijn. Beide koningen regeerden gedurende de zesde dynastie (2323 tot 2150 voor Christus).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd