Rotte kies? Dan kweek je straks gewoon een nieuwe!

  muis

  Tanden van knaagdieren stoppen niet met groeien, waardoor muizen moeten knagen om te overleven. De mens moet het doen met twee paar tanden, maar dan houdt het op. Toch hopen wetenschappers in de toekomst tanden in een laboratorium te kweken. Wel zo handig als je een rotte kies hebt!

  Het grote verschil tussen mensen en knaagdieren is dat bij mensen de groei van snijtanden op een bepaald moment stopt. Bij muizen worden de snijtanden alsmaar langer en langer. Deze knaagdieren moeten knagen om dit proces te remmen. Dit geldt overigens niet voor muizenkiezen die – net als mensentanden – stoppen met groeien.

  Wetenschappers hebben de muizencellen die snijtanden vormen vergeleken met de cellen die transformeren in muizenkiezen. Het paper over dit onderzoek is gepubliceerd in Development Cell.

  We zeggen nu alvast vaarwel tegen die gehate boor!

  Actieve stamcellen
  “In het begin van de vorming van snijtanden of kiezen zijn dezelfde processen actief”, zegt student tandheelkunde Weston Grimes van de universiteit van Zuid-Californië aan Futurity.org. “Wat opvalt is dat alleen de weefselhomeostase verschilt, wat komt doordat beide tanden een ander doel hebben.” Zo hebben de snijtanden van een muis een bloeiende populatie van epitheliale en mesenchymale stamcellen, die ervoor zorgen dat de tanden blijven groeien, terwijl de stamcelpopulatie in de kiezen nogal doods is.

  Wakker schudden
  Kunnen de stamcellen in kiezen wakker geschud worden? Misschien wel. “Als we weten hoe dit moet, dan kunnen we bijvoorbeeld zorgen dat een kapotte tand weer aangroeit”, vertelt studieleider Yang Chai. Daarvoor moeten de stamcellen gemanipuleerd worden, waardoor proteïnen andere structuren gaan vormen. “Tijdens dit onderzoek hebben we gekeken hoe de stamcellen worden beheerst. We hopen deze informatie als een draaiboek te gebruiken om straks zelf tanden te kweken.”

  Weg met die boor!
  Hoewel er nu nog geen tanden gekweekt kunnen worden, is de toekomst rooskleurig. We zeggen nu alvast vaarwel tegen die gehate boor!

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd