Rosetta’s laatste woorden: “Er verschijnt een groot object in beeld”

Op 30 september eindigde ESA’s Rosetta-ruimtesonde zijn missie. Het ruimtevaartuig crashte rond 12:40 uur op het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Wat waren zijn laatste woorden?

Het signaal van Rosetta verdween 13:19:37 uur. Vanaf toen was het muisstil op de schermen van ESA’s Mission Control. Een bevestiging dat het ruimtevaartuig circa veertig minuten eerder is neergestort op de komeet.

Laatste foto gemaakt door Rosetta. Twintig meter boven het oppervlak van komeet 67P.
Een reconstructie van de laatste afdaling laat zien dat Rosetta slechts 33 meter naast het doel is geland. De laatste foto – hiernaast te zien – is twintig meter boven de landingsplaats gemaakt. Rosetta vond zijn laatste rustplaats in Ma’at: een regio op de kop van het kosmische badeendje.

Tot het laatste moment ging Rosetta door met metingen. Zo bleek dat de komeet 67P op 27 september zo’n twee eetlepels water per seconde verliest. In vergelijking: toen de afstand tussen de komeet en de zon het kleinst was – in augustus 2015 – verdampte er iedere seconde honderden liters water. Zeg maar: zo’n twee badkuipen vol met water.

Omdat Rosetta geen mens is, zijn er geen laatste woorden gesproken. Maar wat is dan de laatste melding? Het navigatiesysteem meldde op het laatste moment dat er een ‘groot object’ in beeld verscheen. Logisch, want dat grote object was de komeet zelf. Na deze melding stopte de communicatie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd