Rosetta’s komeet verliest twee glazen water per seconde

rosetta

Ruimtesonde Rosetta heeft ontdekt dat de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko momenteel per seconde ongeveer twee kleine glazen water verdampt. En dat terwijl deze nog altijd 583 miljoen kilometer van de zon verwijderd is.

Rosetta nam begin juni al waterdamp afkomstig van de komeet waar. Toen was de afstand tussen Rosetta en de komeet nog 350.000 kilometer. De afgelopen weken heeft Rosetta regelmatig gepoogd waterdamp afkomstig van de komeet waar te nemen. En elke keer lukte dat. “We wisten dat we waterdamp van de komeet af zouden zien komen, maar we waren verrast over hoe vroeg we de damp al detecteerden,” vertelt onderzoeker Sam Gulkis.

Meer

Meer lezen over de Rosetta-missie? Klik hier!

Rosetta verliest in een rap tempo water. “Met deze snelheid zou de komeet in ongeveer honderd dagen een zwembad met Olympische afmetingen vullen. Maar naarmate de komeet dichter bij de zon komt, zal de gasproductie significant toenemen.” Dan zal de komeet dus nog meer waterdamp produceren.

En Rosetta gaat het allemaal op de voet volgen. De komeet – en Rosetta – komen in augustus 2015 het dichtst bij de zon in de buurt. De twee bevinden zich dan tussen de banen van de aarde en Mars.

Volg al het nieuws over Rosetta
Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws!

Bronmateriaal

"Rosetta's komeet 'sweats' two glasses of water a second" - ESA.int
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / ATG Medialab.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd