ESA heeft nieuwe close-up beelden vrijgegeven van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De foto’s zijn gemaakt door ruimtesonde Rosetta. Op de foto’s zien we – ook in 3D! – de ‘nek’ van de in veel opzichten verrassende komeet.
Half juli bogen astronomen zich over beelden die ruimtesonde Rosetta – toen nog onderweg naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko – van haar eindbestemming maakte. En ze deden een opvallende ontdekking. De komeet bleek uit twee delen te bestaan en een soort komp en een romp te hebben.
Kliffen
ESA heeft nu beelden vrijgegeven waarop we een kijkje in de ‘nek’ van de komeet kunnen nemen. We gluren over de romp van de komeet in de hals die deze met de kop verbindt. We zien de met stenen bezaaide hals en indrukwekkende kliffen. Ook zijn tal van kraterachtige gaten te zien.
Afstand
De foto’s zijn op 7 augustus door Rosetta gemaakt. De afstand tussen de komeet en de ruimtesonde bedroeg op dat moment ongeveer 104 kilometer.
De beelden geven een fantastisch beeld van een bijzonder ruige komeet. En de beelden brengen je wellicht ook een beetje aan het piekeren. Gaat het Rosetta wel lukken om lander Philae heelhuids in dit ruige landschap neer te zetten?
Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws!