Rosetta’s komeet blijft ‘groeien’ [update]

rosetta

Rosetta nadert komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko en dus worden de foto’s van de komeet steeds beter. Pixeltje voor pixeltje krijgt de komeet meer vorm. Dat blijkt ook wel uit de nieuwste beelden.

Rosetta maakte de beelden eind juni. Ze zijn al aanzienlijk beter dan de kiekjes die Rosetta ons eerder – bijvoorbeeld in maart en half juni – toestuurde. De afstand tussen de komeet en de ruimtesonde bedroeg op het moment dat de nieuwste kiekjes gemaakt werden ongeveer 86.000 kilometer. Op deze beelden beslaat de komeet ongeveer vier pixels (twee bij twee). Dat de komeet groter lijkt, heeft alles te maken met de wijze waarop licht zich in het systeem dat de beelden maakte, verspreidt. Zodra Rosetta dichterbij de komeet in de buurt komt, zullen we daar geen hinder van hebben en kunnen we dus zien hoe de komeet er werkelijk uitziet.

Arriveren

Rosetta arriveert op 6 augustus bij de komeet. En dan begint het echte werk!

Wanneer we de beelden die Rosetta eind juni maakte aan elkaar plakken, krijgen we een mooi filmpje van de komeet. De komeet lijkt op dat filmpje te wiebelen. Wat je eigenlijk ziet, is hoe de kern van de komeet om zijn eigen as draait. De kern heeft 12,4 uren nodig om een rondje rond zijn eigen as te voltooien.

De roterende komeet. Afbeelding:  ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.
De roterende komeet. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

Deze beelden van Rosetta maken vooral nieuwsgierig. Wat gaat er werkelijk schuil achter de vier pixels waar we het nu nog mee moeten doen? Het goede nieuws is dat Rosetta zich met grote snelheid richting de komeet begeeft. De afstand tussen de twee is momenteel al kleiner dan 36.000 kilometer. Binnen twee weken zal de komeet op foto’s geen vier, maar 400 pixels beslaan. En zo krijgen we gaandeweg een steeds beter, scherper beeld van 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Update: 10 juli 2014
Op 4 juli zijn er weer nieuwe foto’s gemaakt van de komeet. De afstand bedraagt hier nog maar 37.000 kilometer. De pinda-vorm is duidelijk te waarnemen.

groeit

Volg al het nieuws over Rosetta
Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws!

Bronmateriaal

"The comet takes shape, one pixel at a time!" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd