Observaties van ruimtesonde Rosetta tonen aan dat de komeet voor maar liefst 75 procent uit stof bestaat. De overige 25 procent is ijs.
Dat schrijft een internationaal team van onderzoekers in het blad Nature. Ze baseren hun conclusies op werk van Rosetta: de ruimtesonde die sinds augustus 2014 rond komeet 67P/C-G cirkelt.
Poreus
Het onderzoek laat zien dat de komeet zeer poreus is. De massa stof waar de komeet uit bestaat is vier keer groter dan de massa ijs. Verder stellen de onderzoekers dat de dichtheid van de komeet door de hele kern heen gelijk is: de komeet kent geen grote gaten. “De porositeit lijkt een inherente eigenschap te zijn van het materiaal waaruit de kern bestaat,” zo stellen de onderzoekers.
Rosetta en Philae
Rosetta arriveerde in augustus bij komeet 67P/C-G. Het is de eerste ruimtesonde die zich in een baan rond een komeet heeft genesteld. Enkele maanden nadat Rosetta bij de komeet arriveerde, heeft deze een lander op de komeet gezet: Philae. Die landing verliep niet helemaal zoals gepland en na een aantal dagen kon de lander door een gebrek aan zonne-energie niet langer functioneren. In de maanden die volgden, is nog een paar keer contact geweest met de onfortuinlijke lander, maar inmiddels is er sinds juli niets meer van Philae vernomen. Eerder deze week liet projectmanager Stephan Ulamec aan Scientias.nl weten dat het er niet goed uitziet. “Het is zeer onwaarschijnlijk dat we nog contact krijgen met de lander.”
Rosetta blijft nog tot eind dit jaar actief. ESA denkt momenteel nog na over de wijze waarop Rosetta’s missie tot een einde komt. Mogelijk krijgt de orbiter opdracht om op het oppervlak van de komeet te landen. Het zou dan zomaar kunnen dat we tijdens de afdaling nog een laatste glimp van Philae op kunnen vangen.