Kometenjager Rosetta is zojuist wakker geworden. Op Twitter laat de sonde met de woorden ‘Hallo wereld!’ weten dat deze de 31 maanden durende winterslaap overleefd heeft en klaar is voor het echte werk: een rendez-vous met de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.
Er gaat een gejuich op bij ESA als Rosetta om kwart over zeven Nederlandse tijd voor het eerst van zich laat horen. Met het teken van leven komt er een einde aan uren van onzekerheid. ESA maakte Rosetta vanmorgen om 11.00 uur Nederlandse tijd al wakker. In de uren die volgden werd de oriëntatie van Rosetta aangepast, moest Rosetta haar positie vaststellen en moest de computer aan boord van de sonde de nodige maatregelen treffen om na een lange radiostilte weer van zich te kunnen laten horen. Pas daarna kon de transmitter aan boord van Rosetta actief worden en een signaal naar de aarde sturen om te bevestigen dat Rosetta wakker is. Dat signaal was vervolgens – vanwege de grote afstand tussen de aarde en Rosetta – ook nog eens een dikke drie kwartier onderweg. Na die vele spannende uren komt het eerste teken van leven van Rosetta als een verlossing voor de onderzoekers die zich al jaren met de sonde bezighouden.
De komende maanden gaat ESA de systemen en instrumenten aan boord van Rosetta testen. Het is de opmaat voor een moment dat ongetwijfeld nog veel spannender wordt dan deze dag was. Later dit jaar zal Rosetta namelijk bij de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko arriveren en een lander op de komeet zetten. En dat belooft wat. “Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen. Daarnaast zal de ruimtesonde getuige zijn van de spectaculaire transformatie van de komeet naarmate de afstand tot de zon kleiner wordt,” zo vertelde Matt Taylor eerder dit jaar aan Scientias.nl.
Als Rosetta de komende maanden naar behoren blijkt te functioneren en de missie tot een goed einde weet te brengen, kan de sonde wel eens meer inzicht geven in één van de grootste mysteries binnen de wetenschap: de oorsprong van het leven. “Kometen zijn de meest primitieve objecten in het zonnestelsel. Een tijdcapsule uit de vroege stadia van de vorming van ons zonnestelsel. Kometen worden verantwoordelijk gehouden voor het leveren van een groot deel van het water in het zonnestelsel, waaronder het water op aarde. Door te kijken naar bepaalde isotopen zullen we in staat zijn om verhoudingen van de komeet te vergelijken met die van de aarde en de link tussen het ontstaan van het leven, de aarde en de kometen versterken.”
Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws!