Rosetta stuurt vanaf nu regelmatig een mooi ansichtkaartje

komeet

Op een speciale website verschijnt zeker elke week een recente foto van komeet 67P/C-G. En die beelden worden steeds spectaculairder.

ESA heeft een speciale website opgericht waarop vanaf heden de meest recente beelden van komeet 67P/C-G te zien zijn. De foto’s zijn gemaakt door OSIRIS, een camera aan boord van ruimtesonde Rosetta. Deze ruimtesonde cirkelt momenteel om de komeet heen. Er verschijnt op de site minimaal 1 foto per week en soms zal er zelfs elke dag een kiekje verschijnen.

Philae

Rosetta is niet alleen. Op het oppervlak van komeet 67P/C-G bevindt zich de lander Philae. Nog altijd wordt getracht contact te leggen met de onfortuinlijke lander.

“Na het perihelium en een verre excursie zijn we nu weer dichter bij de komeet,” vertelt onderzoeker Holger Sierks. “Op ongeveer 100 kilometer afstand. Onze kijk op de komeet is vergelijkbaar met de kijk die we er kort na aankomst op 6 augustus 2014 op hadden. Wij willen deze beelden graag terwijl we de komeet nog dichter naderen en uiteindelijk zelfs op het oppervlak gaan landen in bijna real-time met wetenschappers en het publiek delen.”

Op 13 augustus van dit jaar stond Rosetta’s komeet het dichtst bij de zon (dat wordt ook wel perihelium genoemd). Omdat de komeet voornamelijk bestaat uit ijs en stof, was deze zeer actief: de zon warmt de komeet namelijk op, waardoor ijs sublimeert (verdampt) en straalstromen aan het oppervlak ontsnappen. Om niet aan die straalstromen ten prooi te vallen, had Rosetta zich rond deze tijd wat verder van de komeet verwijderd. Na het perihelium vergrootte de sonde de afstand tussen de komeet en zichzelf nog verder (de ‘verre excursie’ waar Sierks over spreekt). Vanaf een afstand van zo’n 1500 kilometer bestudeerde deze de atmosfeer (coma) van de komeet. Inmiddels heeft de sonde de afstand tussen zichzelf en de komeet weer verkleind tot zo’n 100 kilometer. “Nu we ons dichter bij de komeet bevinden, kijken we uit naar beelden die het oppervlak in detail laten zien,” stelt onderzoeker Matt Taylor. Maar de werkelijk spectaculaire beelden zullen pas in september volgend jaar te zien zijn. “Wanneer Rosetta afdaalt naar het oppervlak van de komeet.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd