Rosetta onthult de massa van komeet 67P

rosetta6

Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko geeft steeds meer geheimen prijs. We weten de vorm, temperatuur, hoeveel water de komeet verliest en nu weten we – dankzij ruimtesonde Rosetta ook zijn massa: ongeveer 1×10^13 kilogram.

Begin deze maand arriveerde Rosetta bij de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De afstand tussen de twee bedroeg toen zo’n 100 kilometer. Vanaf die afstand stelde Rosetta ook deze schatting van de massa van de komeet op.

De meting
Terwijl Rosetta zo dicht langs de komeet beweegt, wordt de ruimtesonde door toedoen van de zwaartekracht van de komeet ietsje uit koers gehaald. Dat resulteert in kleine veranderingen in de snelheid van Rosetta. Die afwijkingen in de snelheid gebruiken onderzoekers om de massa en dichtheid van de komeet te berekenen.

De massa
De onderzoekers komen – nadat ze Rosetta zo’n tachtig uur op de voet volgden – uit op een massa van 1×10^13 kilogram, oftewel 10 biljoen kilogram. Die schatting is vrij nauwkeurig. De komeet kan volgens de onderzoekers hooguit tien procent lichter of tien procent zwaarder zijn.

De afstand tussen Rosetta en komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko wordt nog steeds kleiner. In de toekomst zullen onderzoekers de massa dan ook nog nauwkeuriger kunnen vaststellen. Zodra we ook de afmetingen van de komeet nauwkeurig weten, kunnen we conclusies trekken over de dichtheid en dus de samenstelling van de komeet.

Volg al het nieuws over Rosetta
Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws!

Bronmateriaal

"Determining the mass of comet 67P/C-G" - ESA.int
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / Rosetta / NAVCAM.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd