Rosetta maakt foto van omgevallen komeetlander Philae

De komeetlander Philae is teruggevonden op de komeet 67P/Churyuov-Gerasimenko. Kort na de landing in november 2014 verbrak Philae het contact, omdat de batterij van de lander leeg was. Nu zien we waarom. Philae is omgevallen.

Het verhaal van Philae zou eigenlijk verfilmd moeten worden. De lander daalde op 12 november 2014 af naar het oppervlak van de komeet 67P/C-G. Kort na de landing weigerden de harpoenen – waarmee Philae zich aan het oppervlak vast moest maken – dienst, waardoor de komeetlander de ruimte in stuiterde. Uit gegevens blijkt dat Philae drie keer landde (en dus twee keer stuiterde), namelijk om 16:33 uur, 18:26 uur en 18:33 uur.

De onfortuinlijke komeetlander kwam uiteindelijk op z’n zij in een kloof terecht. De zonnepanelen kregen niet genoeg stroom, waardoor de accu na 64 uur uitviel. Wetenschappers hoopten dat het tij later zou keren, omdat de komeet de zon naderde en er dus steeds meer zonlicht op de panelen zou vallen. De maanden erna werd er opnieuw contact opgenomen met Philae. Met succes! In juni 2015 vonden er drie contactmomenten plaats.

Komeet 67P. We zoomen in...
Komeet 67P. We zoomen in…
Kijk eens naar rechts. Daar ligt Philae!
Kijk eens naar rechts. Daar ligt Philae!
De lander ligt op z'n kant in een kloof.
De lander ligt op z’n kant in een kloof.

Helaas bleef het daarbij. Alle pogingen die in de maanden erna gedaan werden om in contact te komen, liepen op niets uit. In februari 2016 besloten wetenschappers van ESA om geen commando’s meer naar Philae te sturen. “Het zou heel verrassend zijn als we nu nog een signaal ontvangen”, reageerde projectmanager Stephan Ulamec toen.

Eindelijk gevonden
Het is fascinerend dat we Philae nu eindelijk zien. De foto is gemaakt op een afstand van 2,7 kilometer van het oppervlak van Rosetta’s komeet. De resolutie bedraagt vijf centimeter per pixel, dus Philae – met een grootte van één meter – is duidelijk te zien.

Vaarwel Rosetta
Eind deze maand landt de Rosetta-ruimtesonde op de komeet en daarmee eindigt deze bijzondere missie. Nu Philae terecht is, kan het ruimtevaartuig zich focussen op de crash. Rosetta zal een laatste rustplaats vinden op de kop van het kosmische badeendje. Dit gebied heet Ma’at’. Hier zijn actieve putten te vinden: dieper gelegen gebieden waaruit gaspluimen ontsnappen. Als alles volgens plan verloopt, landt Rosetta om 12:30 uur Nederlandse tijd op het oppervlak.

Bronmateriaal

"Philae found" - ESA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd