Rosetta luistert vanaf deze week of Philae wakker is

philae-lander

Leeft Philae nog? Hopelijk wordt deze vraag binnenkort met ja beantwoord. ESA’s Rosetta-ruimtesonde hoopt vanaf donderdag 12 maart een teken van leven op te vangen van de Philae-lander op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Er is nog weinig bekend over het lot van deze kometenlander.

“Op dit moment ontvangt Philae twee keer zoveel zonne-energie als tijdens de landing in november 2014”, vertelt wetenschapper Stephan Ulamec van het Duitse luchtvaartcentrum DLR op het weblog van de Europese ruimtevaartorganisatie. De komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko is op dit moment nog ruim 300 miljoen kilometer verwijderd van de zon. Dat is twee keer de afstand van de aarde naar de zon. “Het is waarschijnlijk nog te koud voor de lander om zichzelf te ontwaken, maar we gaan luisteren of we al iets horen. Onze slagingskansen stijgen iedere dag.”

Philae houdt momenteel waarschijnlijk een winterslaap in deze klif. Het is onbekend of de lander ooit wakker wordt.
Philae houdt momenteel waarschijnlijk een winterslaap in deze klif. Het is onbekend of de lander ooit wakker wordt.

Philae start zichzelf automatisch op wanneer de lander warmer is dan -45 graden Celsius en minimaal 5,5 watt stroom ontvangt. Philae is namelijk uitgerust met zonnepanelen. Helaas bevindt de kometenlander zich niet op een gunstige locatie. Naar alle waarschijnlijkheid ligt het ‘kindje’ van Rosetta in een klif op de komeet. Hier zijn de temperaturen lager dan op het oppervlak, omdat er minder zonlicht doordringt.

De kans is zeer groot dat Philae momenteel nog een winterslaap houdt en in dat geval zal Rosetta tijdens de eerste luisterronde niets horen. Van 12 maart tot 20 maart probeert Rosetta om contact te zoeken. Lukt dit niet? “Dan gaan we het op een later tijdstip gewoon weer opnieuw proberen”, vervolgt Ulamec. “Zodra we met Philae kunnen communiceren, gaan we direct aan de slag om gegevens te verzamelen!”

Philae zal overigens als eerste doorgeven wat zijn huidige toestand is. Welke instrumenten werken wel? Welke onderdelen werken niet? Wat is de interne temperatuur? Hoeveel energie ontvangt de lander? Voor wetenschappers zijn dit cruciale vragen. Philae heeft namelijk tien instrumenten aan boord, maar het is de vraag of al deze instrumenten goed functioneren als er nog niet genoeg energie is. Gelukkig zal Philae iedere dag meer energie ontvangen, waardoor de lander – naarmate de weken verstrijken – steeds meer werk kan verzetten op een dag. Op dit moment is een teken van leven van Philae ontvangen prioriteit nummer 1. Laat ons niet te lang wachten, Philae!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd