Rosetta fotografeert stuiterende Philae op komeet 67P

philae3

Afgelopen zaterdag konden we je een foto laten zien met daarop een stofwolk op komeet 67P. Die stofwolk werd veroorzaakt door een landende Philae. Nu blijkt dat op diezelfde beelden ook Philae zelf te zien is, kort na zijn eerste sprongetje!

Philae landde vorige week woensdag op komeet 67P. Rosetta – de orbiter die rond de komeet cirkelt – deed er alles aan om een glimp van de lander op te kunnen vangen. En afgelopen weekend werd duidelijk dat dat was gelukt. Op beelden die Rosetta rond de tijd van de landing had gemaakt, is een stofwolk te zien. Die stofwolk wordt veroorzaakt door een landende Philae.

Op de beelden die Rosetta van de stofwolk op komeet 67P maakte, is veel meer te zien: Philae zelf! Afbeeldingen: ESA / Rosetta / NAVCAM /  Mikel Canania.
Op de beelden die Rosetta van de stofwolk op komeet 67P maakte, is veel meer te zien: Philae zelf! Afbeeldingen: ESA / Rosetta / NAVCAM / Mikel Canania.
Eerste landing
Al snel werd vorige week duidelijk dat Philae niet één, niet twee, maar drie keer op komeet 67P is geland. De stofwolk die we op deze beelden zien, wordt veroorzaakt door de eerste landing van Philae.

Meer
Zodra ESA de beelden zag, gaf deze ze direct vrij. In de uren die volgden, bogen vele onderzoekers zich over de kiekjes. En al snel konden zij concluderen dat er op de beelden veel meer te zien was dan ESA dacht.

Philae en schaduw
Op de beelden was niet alleen de stofwolk veroorzaakt door de eerste landing van Philae te zien, maar ook Philae zelf! En wel rechts van de stofwolk, als een licht stipje. We zien de lander kort nadat deze voor de eerste keer op 67P stuiterde (en een stofwolk maakte). Daarnaast zien we ook de schaduw van de lander.

Kort nadat Philae op komeet 67P landde, is deze snel aan het werk gegaan. Inmiddels slaapt de lander: Philae is waarschijnlijk na drie landingen op komeet 67P in de schaduw van een klif terechtgekomen, waar deze onvoldoende zonne-energie kan opwekken. Zijn accu is zo goed als leeg en dus kan Philae op dit moment geen onderzoek meer verrichten. ESA heeft de positie van de lander afgelopen vrijdagavond iets aangepast en hoopt dat Philae nu wat meer zonlicht kan opvangen en één dezer dagen weer aan de slag kan.

Bronmateriaal

"Philae spotted after first landing on 67P" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd