Rosetta fotografeert haar landingsplek

Ruimtesonde Rosetta heeft een prachtige foto gemaakt van de plek waar deze komende vrijdag zal gaan landen.

Rosetta maakte de foto eerder deze maand. Op het kiekje zien we een met stof bedekte regio op komeet 67P/C-G. De regio heeft de naam Ma’at gekregen en wordt deze week ongetwijfeld wereldberoemd. Het is namelijk de plek waar Rosetta komende vrijdag voet op de komeet gaat zetten.

Put
Rosetta zal proberen om te landen naast Deir el-Medina: de grote put die je iets onder en iets rechts van het hart van de foto ziet. Deze put is ongeveer 130 meter breed.

De landingsplek van Rosetta. Afbeelding: ESA / Rosetta / NAVCAM.
De landingsplek van Rosetta. Afbeelding: ESA / Rosetta / NAVCAM.

Grootte
Rosetta maakte de prachtige foto van de landingsplek toen zij ongeveer 12 kilometer van het hart van de komeet verwijderd was. Elke pixel van deze foto laat een gebied zien dat in werkelijkheid één bij één meter groot is. Als je Rosetta alvast op de landingsplek zou willen fotoshoppen, zou de sonde (inclusief zonnepanelen) zo’n 32 pixels lang zijn.

Onderzoek
Komende vrijdag zal Rosetta afdalen naar het oppervlak van komeet 67P/C-G en hopelijk vlakbij Deir el-Medina landen. Onderzoekers hopen dat de sonde tijdens de afdaling zeer gedetailleerde foto’s van de put en omgeving kan maken. Het lijkt er namelijk op dat de binnenzijde van de put nog sporen van kometesimalen bevat: de bouwstenen van de komeet. Tijdens de afdaling van Rosetta kunnen we dan ook wel eens meer te weten komen over de totstandkoming van kometen.

Wanneer Rosetta voet zet op de komeet, komt er officieel een einde aan een prachtige missie. Eenmaal op het oppervlak van 67P zal Rosetta namelijk waarschijnlijk niet langer met de aarde kunnen communiceren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd