Rosetta fotografeert haar eindbestemming: komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko, we komen eraan!

komeet

Voor het eerst sinds ruimtesonde Rosetta uit haar meer dan twee jaar durende winterslaap is wakker geworden, heeft deze een foto gemaakt van zijn eindbestemming: komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko. De sonde hoopt er in augustus te arriveren en stuurt er dan onder meer een lander op af. En daarmee nadert deze prachtige missie zijn climax snel!

Rosetta maakte de foto vorige week. Het maken van de foto behoort tot de zes weken durende voorbereidingen die Rosetta moet uitvoeren alvorens deze de komeet van dichtbij kan gaan bestuderen. Rosetta maakte twee foto’s van de komeet. Eén foto laat de komeet in een groot deel van de ruimte zien, terwijl de andere de komeet in een iets kleiner scenario vastlegt.

De eerste foto’s
Het zijn niet de eerste foto’s die Rosetta van de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko maakt. Drie jaar geleden – kort voor Rosetta in winterslaap ging – maakte de sonde zijn eerste kiekje van de komeet. De afstand tussen Rosetta en de komeet bedroeg toen 163 miljoen kilometer. Inmiddels zijn we een winterslaap en 158 miljoen kilometer verder.

Over de missie

De Rosetta-missie is baanbrekend, fascinerend en hopelijk bijzonder informatief. Kortom: een missie om goed in de gaten te houden. Lees er hier alles over!

Geweldig
“Na een ruimtereis van tien jaar ons einddoel zien, dat geeft een geweldig gevoel,” stelt onderzoeker Holger Sierks. De foto toont aan dat de camera’s aan boord van Rosetta klaar zijn voor het grote avontuur: de komeet nog dichter naderen, bestuderen en uiteindelijk zelfs een lander op de komeet afschieten. “We kijken ernaar uit om alle elf instrumenten plus lander Philae online te hebben en binnen enkele maanden tijd klaar te zijn voor onze aankomst op de komeet,” voegt onderzoeker Matt Taylor toe.

Foto: ESA © 2014 MPS voor OSIRIS-Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.
Foto: ESA © 2014 MPS voor OSIRIS-Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

De komende weken zullen de camera’s aan boord van Rosetta regelmatig foto’s maken van de komeet. Die foto’s helpen de missieleiders op aarde om Rosetta op koers te houden. Wanneer Rosetta de huidige koers zou aanhouden, zou deze op een afstand van zo’n 50.000 kilometer en met een relatieve snelheid van 800 meter per seconde langs de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko schieten. Vanaf mei zullen daarom enkele belangrijke manoeuvres worden uitgevoerd die de snelheid van Rosetta terugbrengen en ervoor zorgen dat de ruimtesonde in augustus binnen 100 kilometer afstand van de komeet belandt. Tussen mei en augustus zal Rosetta gedetailleerdere foto’s van de komeet kunnen maken, waarop uiteindelijk ook de kenmerken van het oppervlak goed te zien zijn.

Volg al het nieuws over Rosetta
Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws!

Bronmateriaal

"Rosetta sets sight on destination comet" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA © 2014 MPS voor OSIRIS-Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd