Alsof de missie nog niet spannend genoeg is, doet Rosetta er nog een schepje bovenop. In februari zal de ruimtesonde een scheervlucht langs de komeet maken en deze tot een afstand van zes(!) kilometer naderen.
Tijdens deze scheervlucht zal Rosetta dichter bij de komeet in de buurt komen dan deze ooit is geweest. Naar verwachting zal Rosetta tijdens deze scheervlucht bijzonder gedetailleerde kiekjes van de komeet kunnen maken en ons zo meer kunnen vertellen over de porositeit en albedo van komeet 67P/C-G.
De scheervlucht staat gepland voor februari. Rosetta heeft dan de unieke mogelijkheid om heel dicht bij de komeet in de buurt te komen. In de maanden erna is dat onmogelijk, omdat de komeet – naarmate deze de zon nadert – steeds actiever zal worden. Dat betekent dat de komeet – bestaande uit stof en ijs – steeds meer water en stof verliest. Die stromen stof en water kunnen Rosetta uit koers brengen. Vandaar dat een scheervlucht plaats moet vinden voor de komeet hyperactief wordt.
Na de scheervlucht zal Rosetta de afstand tussen de komeet en de ruimtesonde weer vergroten. Vervolgens blijft de sonde de komeet vergezellen op diens reis richting de zon. Ondertussen bevindt zich op het oppervlak van komeet 67P/C-G nog altijd lander Philae. Vorige week werd eindelijk duidelijk waar deze lander – na enkele buitelingen – terecht is gekomen. De lander bevindt zich momenteel in de schaduw, waardoor deze er niet in slaagt om voldoende zonlicht op te wekken om actief te blijven. Toch hebben onderzoekers goede hoop dat Philae – wanneer komeet 67P/C-G dichter bij de zon in de buurt komt – weer wakker zal worden.